De invoering van het Landelijk Implantaten Register (LIR) zorgt nog voor veel onduidelijkheid binnen ziekenhuizen en klinieken. Wat moet u binnen uw instelling regelen en hoe kan dit, zo efficiënt en eenvoudig mogelijk, geregeld worden? Wij lichten graag het een en ander toe.
Het LIR heeft tot doel bij te dragen aan het beschermen van de veiligheid van cliënten, bij wie implantaten zijn ingebracht. Het toezicht van de Inspectie op de veiligheid van implantaten als medische hulpmiddel wordt ondersteund door het registreren van de gegevens die nodig zijn om implantaten en cliënten te kunnen traceren. Op verzoek van de zorgsector heeft de minister de handhaving op de invoering van het LIR verplaatst naar 1 januari 2020.
Ons CoperniCare Voorraad Volgsysteem (VVS) heeft dan ook al met succes de eerste LIR-koppeling gemaakt. Wij zijn in staat om snel te schakelen en vóór 1 januari 2020 een koppeling met het LIR voor u te realiseren. Hierin geldt dat de registratie en aanlevering moet verlopen via één systeem waaruit noodzakelijke gegevens als één set geëxtraheerd kunnen worden. Dit kan dus het CoperniCare VVS zijn! In dit systeem is het mogelijk om alles te scannen wat u rondom de patiënt verbruikt. Hiermee bent u voorbereid op huidige én toekomstige wet- en regelgeving.
Koppelen met het LIR kan echter ook via het EPD. CoperniCare realiseert ook alle koppelingen met de belangrijkste EPD’s in Nederland om alle implantaten die gescand zijn door te geven aan het LIR.
CoperniCare is onderdeel van Copernicus Interchange Technology BV. Als integratiespecialist zijn wij expert in integratieoplossingen en integratietechnologie. Het maken en beheren van koppelingen zit in ons DNA!
Aan u als ziekenhuis dus de keuze: het aanleveren van gegevens aan het LIR kan via het EPD of via CoperniCare VVS. Onze ervaren consultants helpen u graag met het inventariseren van uw behoeften en implementeren van de gekozen werkwijze. Neem vrijblijvend contact met ons op of download onze brochure!